Ako správne vybrať spotrebiče do Vašej novej kuchynskej linky

Vstavané spotrebiče šetria priestor

Kuchyňa už dávno nie je iba funkčným kútom v byte. Vďaka modernému dizajnu, spájaniu s obývacou časťou naberá na kráse, nápaditosti a stáva sa vysoko estetickým prvkom. Kým donedávna sme kuchynské dvere pred návštevou zatvárali, dnes ju s hrdosťou vystavujeme na obdiv. Kuchyne šité na mieru sú atraktívne i vďaka vstavaným spotrebičom. Keď sa v ich prípade poradíme s odborníkmi ušetríme kopec priestoru a vytvoríme príjemný dojem jednoliatosti.

Varná doska
Špecialisti na zostavovanie kuchýň začínajú výberom varnej dosky. Súčasný trh nám ponúka plynovú, sklokeramickú alebo indukčnú . V prípade indukcie je možné dosiahnuť až 30% úsporu energie. Jej cena je vyššia, ale z dlhodobého hľadiska sa nám do nej určite oplatí investovať. Plynová varná doska by mala obsahovať aj bezpečnostnú poistku a zapaľovanie v gombíku pre jednoduchšie ovládanie.

Rúra
Výhodou vstavaných spotrebičov je aj širšia ponuka teplovzdušných rúr. Pokiaľ pri kombinovanom sporáku nemáme sami možnosť kombinovať, ak si rúru na pečenie kúpime samostatne, nie len že si môžeme ľubovoľne zvoliť dizajn, farebné prevedenie, ale i jej umiestnenie. Jej štandardné miesto je hneď pod varnou doskou, určite však oceníme aj zabudovanie vo výške očí kdekoľvek inde v kuchynskej linke.

Umývačka riadu
Umývačka riadu, ktorá nám šetrí množstvo času sa už stala súčasťou štandardnej výbavy kuchyne. Pri šikovnom zabudovaní sa môže stať aj jej nenápadnou, no vysoko nápomocnou súčasťou. V tomto prípade teda nie je dôležitý ani tak dizajn ako funkčné vlastnosti umývačky.
Samozrejmosťou by mala byť trieda A, ktorá nám ušetrí energiu, výhodou je autoprogram, napríklad 6.zmysel, čo znamená, že umývačka sama vyhodnotí množstvo riadu, silu znečistenia a prispôsobí tomu celý umývací cyklus. Potrebná je aj funkcia Aqua Stop, ktorá nás ochráni pred vytopením.

Chladnička
Chladnička je špecifickým elektrospotrebičom, ktorý je asi najdlhodobejšou investíciou zo všetkých doteraz spomínaných. Pri jej výbere by sme teda mali zvážiť, či si kúpime samostatne stojací kus alebo či si ju dáme zabudovať.
Ak sa plánujete z bytu po čase odsťahovať, bude vhodnejšie zaobstarať si kombinovanú chladničku s mrazničkou, ktorú si môžeme kamkoľvek postaviť a v prípade potreby presťahovať na iné miesto. Ak ho však v byte máme málo, viac oceníme jej diskrétne zabudovanie za kuchynské dvierka.
Vzhľadom na to, že chladnička je pustená nepretržite, mali by sme zvážiť náklady na jej prevádzku a podľa toho aj vyberať príslušnú triedu. Pri tomto kuse elektrospotrebiča sa nám určite oplatí vsadiť na triedu A alebo A+.

Varte v pare, budete zdravší

Kuchynské spotrebiče

Mať doma kvalitnú plynovú alebo elektrickú rúru na klasické pečenie ešte nemusí znamenať aj chutné, šťavnaté a zdravé jedlo. Ak raz vyskúšate parnú rúru, už ju nebudete chcieť vymeniť. Prečo? Potraviny, ktoré v nej upravíte získajú neodolateľne zdravú chuť.

Parné rúry
Varenie v pare je jeden z najstarších spôsobov prípravy jedla, no napriek tomu sa dnes využíva len veľmi málo. Doteraz takto varili väčšinou len profesionálni kuchári, ktorých jedlo bolo v reštaurácii iné, akési chutnejšie.
Nečudo, varenie v pare zachováva v potravinách životne dôležité vitamíny a minerály. Na tepelnú úpravu nepotrebujete tuk, stačí do nádobky v rúre naliať vodu. Para tak umožní prípravu pokrmu pri 96°C, príprava jedla sa skracuje a zachováva sa jeho výraznejšia chuť.

Ešte vyšší štandard poskytujú multifunkčné parné rúry, kde sa dá kombinovať klasický ohrev s parným. Naraz tak môžete uvariť ryžu, zemiaky a chrumkavé kura. Obavu zo zmiešania vôní mať nemusíte, každý pokrm si ju zachová. Takéto rúry sú už vybavené prvotriednou elektronikou, ktorá prekvapí hlavne začínajúce kuchárky a kuchárov.

Inteligentná rúra vám pripravované jedlo odváži, a nastaví potrebný čas na jeho uvarenie. Displej vám navrhne niekoľko spôsobov prípravy. Tí zábudlivejší určite ocenia upozornenie od „rúry”, aby ste pokrm otočili, alebo poliali. Pokrmovým teplomerom si určíte prepečenie mäsa podľa vašej chuti – viac či menej. Veľkou výhodou je, že do rúry si môžete naprogramovať aj svoje vlastné recepty.Parné rúry si nevyžadujú nijaký špeciálny riad. Úplne postačuje varné sklo, antikor alebo keramika. Najlepšie sa však jedlo pripraví v nádobe, ktorá má na dne dierky. Pokrm sa tak ľahšie a rovnomernejšie prehreje.
Okrem zdravého jedla z parnej rúry podstatne znížite aj spotrebovanú energiu. Jedlo z predošlého dňa ohrievané v pare bude chutiť rovnako ako čerstvo uvarené. Potraviny sa v parnej rúre vďaka pare nikdy nepripália, a tak aj jej údržba je veľmi jednoduchá.

Odsávač pár

Kuchynské spotrebiče

Nevyhnutnou súčasťou kuchyne, hlavne ak je prepojená s obývačkou býva odsávač.

Ak už vieme, aký tvar a materiál by sa nám páčil, zostáva vyriešiť dôležitú vec – aký výkonný odsávač budeme potrebovať a na akom princípe bude pracovať. Z technického hľadiska sa digestory delia na prístroje odsávacie a recirkulačné. U odsávacích sa para a pachy odvádzajú z kuchyne preč, odsávacím potrubím. Tieto odsávače pár majú vyšší výkon, hodia sa preto do väčších kuchýň alebo do domácností, kde často a veľa varíme. Pritom šporák – varná zóna už nemusí stáť práve vedľa komína. K odsávaniu slúžia najrôznejšie esteticky vyvedené odsávacie potrubia, ktoré sú pod stropom nad hornými skrinkami, eventuálne v prípade ostrovnej kuchyne pod stropom.
Recirkulačné digestory nepotrebujú odsávacie potrubie na odvod pár, pracujú na princípe uhlíkových filtrov, ktoré je nutné pravidelne vymieňať. Tento odsávač máva o trochu nižšiu výkonnosť.

Najdôležitejšia vlastnosť, podľa ktorej by sme sa mali pri výbere orientovať, je výkon. Digestor rozhodne nesmie byť poddimenzovaný, na prehliadku do obchodov sa vydáme, až keď poznáme počet kubických metrov našej kuchyne. Čím bude toto číslo menšie, tým viac typov odsávačov si môžeme vybrať.
Správne zvolený digestor musí vymeniť vzduch v miestnosti desaťkrát (alebo ešte lepšie 15x ) za hodinu. Úplne najlacnejšie digestory na trhu, v cene tesne nad 65 Eur, majú výkon 96 – 136 m3/h. To stačí len na miniatúrnu kuchyňu alebo kuchynský kút.
Pre kuchyňu s 10 – 12 m2 potrebujeme už výkon 300 m3/h. V prípade veľkej kuchyne spojenej s obytným priestorom bude najlepšie, keď si dáme individuálne poradiť. Na orientáciu: maximálny sací výkon komínových odsávačov sa môže pohybovať okolo 750 – 880 m3/h.

Hlučnosť
Dôležitý parameter, ktorý by sme taktiež mali sledovať, pretože kúpou digestora prispejeme k ďalšiemu zvýšeniu hladiny hlučnosti v našej kuchyni. Výrobcovia udávajú dve alebo tri čísla, podľa toho, koľko rýchlostí odsávač má; s vyššou rýchlosťou sa hlučnosť samozrejme zvyšuje. Hlučnosť sa môže pohybovať medzi 50 a 60 dB pri najlacnejších typoch. Pri troch rýchlostiach v popise jednotlivých prístrojov môžeme čítať napríklad: 53/57/61 dB alebo 42/48/55 dB a podobne. Niektoré drahšie prístroje majú až päť rýchlostí.

Ako vybrať umývačku riadu

Kuchynské spotrebiče

Umývačka riadu je už bežnou súčasťou mnohých domácností. Jej výhody sú jasné – šetrí čas, námahu a v konečnom dôsledku aj energiu. Predtým než sa rozhodnete do tohto pomocníka zainvestovať, je dobré vedieť, podľa čoho si zvoliť tú pravú umývačku riadu, aby spĺňala vaše požiadavky a vyhovovala vašim predstavám.

Na čo sa zamerať
Jedným z hlavných bodov pri rozhodovaní je, či chcete umývačku riadu zabudovateľnú alebo dáte prednosť samostatne stojacej. Nie vždy je však možné – najmä v prípade, ak si umývačku riadu dokupujete neskôr – tento spotrebič vhodne zabudovať. Ideálne je to v prípade, ak s umývačkou riadu rátate už pri zariaďovaní či prerábaní kuchyne.
Rozmery umývačky sú taktiež na zváženie – tie s väčšou šírkou (60cm) dokážu naraz umyť väčšie množstvo riadu než užšie umývačky (45cm). Tu treba zvážiť, aký objem riadu budete zvyčajne umývať a či sa vám teda väčšia umývačka oplatí a vzhľadom aj priestorové možnosti.

Energetická trieda
Rovnako ako pri výbere iných spotrebičov, je dobré sa pri výbere zamerať na energetickú triedu, triedu účinnosti umývania i sušenia. Zamerajte sa preto na kategórie A, maximálne B.

Tichý pomocník
Iste tiež nestojíte o zbytočný hluk v domácnosti. Preto sa vopred uistite, že konkrétna umývačka je počas prevádzky čo najtichšia a nebude vám tak prekážať.

Polovičná náplň, odloženie štartu a iné funkcie. Je dobré vybrať si umývačku, pri ktorej máte možnosť zvoliť program pre polovičnú náplň. Zbytočne by ste totiž plytvali energiou na umytie menšieho množstva riadu, avšak pri klasickom programe.
Možno vás poteší aj možnosť odloženia štartu či skrátenia programu či ďalšie funkcie ako napr. špeciálny program na umývanie „chúlostivejších” materiálov (napr. sklo, porcelán) a ďalšie. Premyslite si preto, čo je pre vás dôležité a aké funkcie budete pravdepodobne využívať.

5 dôvodov, prečo mať umývačku riadu
Je dosť dobre možné, že patríte k ľuďom, ktorí na umývačku riadu stále hľadia ako na zbytočný prepych. No toto tvrdenie sa už dávno nezakladá na pravde. Umývačka riadu je totiž skvelý pomocník v každom ohľade.

Pripravili sme si pre vás päť dôvodov, prečo by ste mohli porozmýšľať nad tým, aby ste svoju domácnosť vybavili týmto skutočne praktickým elektrospotrebičom. Začnime tým prvým a vlastne aj najdôležitejším – argumentom o úspore.

Šetrí vodu a peniaze
Stále jestvuje dosť ľudí, ktorí riad umývajú pod tečúcou vodou. Umývačka riadu je pritom nielen šetrnejšia k životnému prostrediu, ale hlavne šetrí Vaše peniaze.
Aj keď bol dlhý čas vytvorený mýtus, že umývačka riadu spotrebuje viac vody, ako by tomu bolo pri klasickom ručnom umývaní, treba povedať, že naozaj ide len o mýtus a nepravdu. Pravda je taká, že umývačka riadu spotrebuje až päťkrát menej vody ako by ste spotrebovali Vy pri ručnom umývaní.

Šetrí váš čas
Umývaním riadu strácate drahocenný čas, ktorý by ste mohli investovať omnoho rozumnejšie, napríklad pre rodinu alebo len tak v rámci oddychu.
Podľa štatistík vďaka umývačke riadu získate dokonca až 25 dní za rok.

Väčší poriadok
Ak máte doma umývačku riadu, všetko špinavé vložíte do nej a máte vždy upratané. Ona sa jednoducho po umytí vypne a Vy riad vyberiete trebárs na druhý deň.

Zdravšia pokožka
Hoci sa nám každý výrobca čistiacich prostriedkov snaží nahovoriť, že práve ten ich nielenže neničí pokožku našich rúk, ale má na ňu dokonca blahodárne účinky, pravda je taká, že čistiace prostriedky majú chemický základ málo kompatibilný s ľudským telom.
Každodenné umývanie totiž naše ruky ničí a hoci riad umývate v gumových rukaviciach, ani to nie je práve najzdravšie.

Dizajnový doplnok
Každý z nás chce mať krásnu kuchyňu a aj v tom môže byť umývačka nápomocná. Výrobcovia sa totiž zo všetkých síl snažia, aby ich výrobky a modely zapadli do každej kuchyne, ba aby z nej spravili oveľa krajšie a zaujímavejšie miesto.

Kupujeme varnú dosku

Kuchynské spotrebiče

Varné dosky sú dnes celkom prirodzenou súčasťou stále väčšieho počtu kuchynských liniek. Takzvaná varná zóna v kuchyni obsahuje ďalej ešte spravidla rúru na pečenie a ďalšie menšie pomocné spotrebiče.
Je v našom záujme, alebo presnejšie v záujme našej peňaženky, aby varná doska i všetky ostatné spotrebiče spĺňali podmienky vysokej kvality, ľahkej obsluhy i údržby. Samozrejme, musia byť tiež bezpečné. Varné dosky môžu byť kombinované s rúrami (takzvané sporáky) alebo umiestnené celkom samostatne s ovládaním priamo na doske.

Klasika
Klasikou v kuchyni je elektrická varná doska s platňami, šesťstupňovou reguláciou a min a max funkciou. Jej nevýhodou je vyššia spotreba elektrickej energie než u sklokeramickej alebo indukčnej varnej dosky. Pri varení je nutné počítať s tým, že sa pomalšie zahrieva a po vypnutí je ešte dlho horúca. Tiež údržba je náročnejšia. Tomu však odpovedá priaznivejšia cena.

Obľúbená sklokeramika
Veľmi obľúbená a asi najčastejšia v súčasných kuchyniach je sklokeramická varná doska. Úplne rovná, hladká, elegantná, ľahko udržiavateľná, úsporná. Medzi bežné funkcie patrí ukazovateľ zvyšného tepla, rýchlejší ohrev, má detskú poistku proti nechcenému zapnutiu, kontrolku, ktorá upozorní, keď na platňu niečo len tak položíme, ovládanie je zabezpečené buď odnímateľnými gombíkmi, ktoré umožňujú ľahšie čistenie alebo stačí len dotyk. Môžeme nastaviť aj maximálnu dobu prevádzky – po jej uplynutí sa platňa automaticky vypne. Zabudované sú aj rôzne senzory – infračervený stráži teplotu v hrnci, aby sa nič nerozvarilo či nespálilo, ďalší prispôsobí zónu ohrevu veľkosti hrnca. Maximalizuje tak využitie energie, urýchľuje varenie a zvyšuje bezpečnosť. Najvhodnejšie na varenie na sklokeramických doskách sú predovšetkým liatinové hrnce s rovným dnom, naopak nevhodné sú hrnce s tvarovaným dnom a smaltované nádoby.

Úsporné indukčné dosky
Medzi najúspornejšie patria indukčné varné dosky, ktoré pracujú na princípe elektromagnetickej indukcie. Sú bezpečnejšie, pretože pri varení sa neohrieva doska, ale len pokrm. Z toho vyplýva i jednoduchšie čistenie – na studenom sa nič nepripáli. Avšak nie každý riad je vhodný – indukčné dosky vyžadujú výhradne nádoby z viacvrstvovým dnom z liatiny – vhodný riad vyskúšame ľahko obyčajným magnetom. Každý kus riadu, pokiaľ drží magnet, je riad vhodný na varenie na tomto type dosky.

Varné dosky, ktoré vedia všetko
Neviete si vybrať z ponuky varných panelov? Elektrina, plyn, indukcia… Každý spôsob ohrevu má svoje výhody a určité obmedzenia, ktoré by ste mali poznať, ak sa chcete dobre rozhodnúť. Pre váhavých či najnáročnejších dokonca existujú hybridy – kombinované varné dosky.

Plyn
Plynové varné dosky sú stále veľmi obľúbené, pretože ponúkajú rýchly spôsob ohrevu a varenia. Môžete si vybrať klasický dizajn alebo moderný typ plynovej dosky z tvrdeného skla. Výrobcovia ponúkajú široký výber horákov: štandardné dopĺňajú úsporné a extra silné určené na vyprážanie. Novinkou je trojkrúžkový horák, pri ktorom plameň sála v troch sústredných kružniciach, čo zvyšuje jeho výkon. Vybrať si môžete počet horákov, zmenil sa tiež dizajn liatinových podstavcov.

Väčšina plynových dosiek má zabudované elektrické iskrové zapaľovanie, bezpečnostnú termopoistku, ktorá uzavrie prívod plynu pri náhodnom zhasnutí plameňa, detskú poistku či funkciu nastavenia dĺžky varenia s automatickým vypnutím.

Čistá elektrina
Výhodou elektriny oproti plynu je vysoká bezpečnosť, vhodnejšia je aj z hľadiska zdravotného a hygienického, poskytuje maximálny komfort pri varení. Na zapojenie stačí vedieť, či vaša elektroinštalácia v byte znesie záťaž, ktorá súvisí s používaním elektrickej varnej dosky, rúry a ostatných elektrických spotrebičov. Klasické liatinové platničky nahradila sklokeramika so zrkadlovo hladkým povrchom, vybrať si môžete model s gombíkovým, dotykovým či senzorovým ovládaním. Ohrev zabezpečujú halogénové trubice alebo indukcia.

Šikovná cievka
Princíp spočíva v indukčných cievkach, ktoré vytvárajú elektromagnetické pole. Po priložení hrnca z magnetizovaného materiálu (oceľ alebo liatina) na varnú plochu sa energia prenáša priamo do vareného pokrmu. Indukčné varné zóny sa prispôsobia veľkosti hrnca. Keď hrniec presuniete, prísun energie sa preruší a platňa vychladne. Indukcia dokáže využiť až 90 % energie, preto je aj ohrev oveľa rýchlejší ako pri plyne.

Hybridné varné dosky
Teraz už poznáte výhody a možnosti jednotlivých typov dosiek a najradšej by ste ich skombinovali? Výrobcovia na túto požiadavku pružne zareagovali a preto na trhu nie je problém nájsť hybridné varné dosky. Niektoré hybridy majú napríklad sklokeramickú platňu a plynové horáky, iné zas sklokeramické a indukčné platne.
Ak si z tejto ponuky nedokážete vybrať, existuje ďalšia možnosť. Vytvorte si jednoliate a dizajnovo čisté varné centrum z jednotlivých varných dosiek, ktoré sa spájajú pomocou špeciálnych profilov. Varné centrum môže mať dĺžku až 150 cm a okrem varenia na plyne, indukcii a elektrine ho môžete doplniť napríklad aj o platňu na WOK alebo o grilovací rošt.

Kávovar

Kuchynské spotrebiče

Cesta k dobrej káve môže viesť aj cez váš kvalitný kávovar.

Aká káva Vám najviac chutí?
Pokiaľ patríte medzi kávových labužníkov, sami najlepšie viete, že nie je káva ako káva. Moderné kávovary ponúkajú množstvo druhov. Pre mnohých ľudí je však najlepšou voľbou zrejme espresso. Tento druh kávy je určený pre ozajstných fajnšmekrov, keďže zvlášť pre každú šálku kávy kávovar zomelie potrebné množstvo kávových zŕn a vďaka tomu si budete môcť vychutnať naozaj dobrú a silnú kávu.
Pri výbere „espressomatu“ sa však predajcu spýtajte, aký tlak dosahuje daný kávovar, pretože ideálna hodnota by v tomto prípade mala byť najmenej deväť barov.

Espresso však nie je všetko
Pri moderných kávovaroch však samozrejme nejde len o klasickú kávu alebo spomínané espresso. Ponúkajú vám aj možnosť urobiť si capuccino, latté alebo dokonca horúcu čokoládu. To však nie je pravidlo. Ak aj vám práve teraz prišla chuť na tieto tekuté maškrty, váš nový kávovar by mal byť vybavený parnými tryskami.
Nemusí ísť pritom iba o klasické pákové „capuccinovary“, aké poznáme z kaviarní. Dnešné moderné kombinované kávovary majú jedno tlačidlo, ktoré keď stlačíte, dostanete nádherný horúci nápoj s penou.

Chcem ho, ale nie je príliš drahý?
Naozaj sa nemusíte báť. Automat na výrobu espressa si môžete kúpiť asi už od 100 eur. Pokiaľ by ste však chceli plnoautomatický kávovar, kde si môžete určiť aj silu kávy, v tom prípade zaplatíte podstatne viac, približne 350 až 400 eur.

Drvič odpadu
Jedna domácnosť denne vyprodukuje veľké množstvo rôznorodého odpadu. Súčasťou našich odpadkov sú aj šupky ovocia či zeleniny, kosti, zvyšky potravín, škrupiny z vajíčok a podobne. A vieme si predstaviť, čo tento druh odpadu so sebou prináša – z odpadkového koša sa šíri nepríjemný zápach. Týmto nepríjemnostiam sa však dá vyhnúť a riešením môže byť drvič odpadu.

O čo ide?
Drvič kuchynského odpadu je zariadenie, ktoré sa upevňuje pod kuchynský drez. Zvyšky jedla a ďalší biologický odpad sa vďaka drviču premenia na drobné kúsky (zhruba vo veľkosti ryžového zrnka) a takto upravený sa potom spolu s vodou odplaví do kanalizácie.

Čo možno rozdrviť?
Drviť môžete takmer všetky zvyšky jedla a surovín, ktoré sa vyskytnú pri príprave jedla, prípadne zostanú po jeho konzumácii – napríklad škrupiny z vajec či orechov, kôstky z ovocia, ovocné či zeleninové šupky, kuracie či rybacie kosti a ďalší odpad.
Pozor však treba dávať na to, aby ste do drviča nevpustili niečo, čo tam nepatrí. To sa týka napr. skla, kameňov, kovu, plastov, textilu či igelitových vreciek a podobne. Takýto odpad by mohol totiž viesť k poškodeniu drviča.

Ako drvenie prebieha?
Zapnete drvič odpadu a odpadky určené na rozdrvenie vhadzujete priamo do výlevky. Odtiaľ odpadky padajú na rotujúci tanier drviča, pomocou ktorého sú rozdrvené na malé kúsky a následne spláchnuté do kanalizácie.Pri drvení je nutné mať pustenú studenú vodu. Teplá alebo horúca voda by bránila zrážaniu tukov, čo je pre drvenie odpadu nežiaduce.

Na čo je vlastne drvič odpadu dobrý?
Drvič odpadu ocenia všetci, ktorým prekáža množstvo kuchynského „biologického” odpadu v ich odpadkovom koši. Príprava jedla bude príjemnejšou záležitosťou a drvič odpadu vás odbremení od večného upratovania zvyškov. Rozhodne vám to uľahčí prácu a rovnako vás zbaví nepríjemného zápachu šíriaceho sa z koša, či množstva hmyzu obletujúceho okolo neho.
Drvič odpadu je taktiež zariadením, ktoré nám pomáha správať sa viac ekologicky. Pokiaľ žijete v rodinnom dome so záhradou a máte možnosť kuchynský odpad kompostovať, možno vás drvič odpadu až tak neosloví. Ak však máte k dispozícii len byt, môže byť drvič odpadu pre vás doslova záchranou.

Comments

comments

No Comments Yet.

Leave a comment