Zorganizujte si život v kuchynskej linke

Dobre usporiadaná kuchyňa dokáže každej gazdinej i domá-
cemu kulinárovi výrazne ušetriť čas a energiu, ktorú potom môžu vložiť
do prípravy chutného jedla.

S výrobcom kovania Hettich sme pre vás pripravili prehľad jej efektívneho usporiadania. Prvá cesta, ktorú po prečítaní podniknete, bude možno tá do vašej kuchyne, aby ste zreorganizovali a vylepšili to, čo doma máte, alebo plánujete mať.

 

 

 

 

Aby ste sa vo svojej kuchyni cítili stále spokojne, mali by ste pri nákupe zohľadniť tri faktory:

  • úsporu času,
  • ergonómiu,
  • premyslené vnútorné vybavenie

Druhá dôležitá vec je rozdeliť si priestor, najlepšie do piatich tematických zón podľa funkcií:

  • skladovanie potravín, 
  • príprava pokrmov, 
  • skladovanie hrncov a panvíc, 
  • skladovanie čistiacich prostriedkov, 
  • skladovanie príborov a tanierov.

Zdravá ergonómia

Využitie výšky

Aby ste sa museli čo najmenej zohýbať alebo naťahovať, nájdite najčastejšie pou- žívaným veciam miesto v strednej výškovej zóne. Naopak veciam, ktoré tak často nepoužívate, vyhraďte miesto v nižších skrinkách a zásuvkách alebo presne opačne – vo vyšších.

Výška pracovnej plochy

Výšku pracovnej plochy je najlepšie nastaviť priamo podľa výšky osoby, ktorá pracuje v kuchyni najčastejšie. Mala by byť 10 – 15 centimetrov pod úrovňou ruky zohnutej v lakti, varná plocha nižšie a drez vyššie.

Výsuvy vysokých skríň

V zásuvkách, ktoré sú prístupné z oboch strán, môžete prehľadne skladovať viac vecí a ich obsah bude vždy ľahko po ruke.

Horné skrinky

Vďaka dobrej vnútornej organizácii si uľahčí- te prístup k zásobám v horných skrinkách.

Plnovýsuvy

Ich najväčšou výhodou je, že máte v nich okamžite prehľad bez toho, aby ste sa prehýbali alebo naťahovali.

Comments

comments

Comments are closed.